http://www.e-novine.com/kultura/kultura-vesti/42560-Kontekst-galerija-rtva-partijske-ustanove-kulture.html (1.12.2010.)

Apel Sekretarijatu za kulturu Beograda

Kontekst galerija žrtva partijske ustanove kulture

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
 

Photo: ggpht.com

Uništavanje Centra Stari Grad i Kontekst galerije, radi formiranja partijske ustanove kulture ‘Parobrod’, štetno je i nedopustivo. Nije tajna da je ovo posledica ‘nove kulturne politike’, koja polazi od tržišta, kao mesta samoregulacije potreba za proizvodima kulture, te ostvarivanja profita od kulturne produkcije. Umetnost, međutim, nije roba na tržištu – navodi se u apelu grupe umetnika beogradskom Sekretarijatu za kulturu

Škart, Dah teatar, Grupa Spomenik, Radna grupa “Četiri lica Omarske”, umetnica Milica Tomić i Žene u crnom uputili su u sredu apel Sekretarijatu za kulturu grada Beograda da „prepozna važnost rada Kontekst galerije i pruži joj konkretnu podršku, pronalaženjem drugog prostora za rad, budući da takvih prostora ima puno u ovom gradu i oni su često neiskorišćeni ili napušteni“. Povod za otvoreno pismo Sekretarijatu je, kako se navodi, to što se od druge polovine 2009. godine, Kontekst galerija susreće sa problemima vezanim za mogućnost realizacije svojih programa, što je kulminiralo formiranjem UK „Parobrod“ i pritiscima da Galerija napusi taj prostor. „Odbijanje komunikacije od strane nove uprave, doprineli su da tim Kontekst galerije donese odluku da prekine sa daljim radom u tom prostoru. Odluka o prestanku rada bila je određena i njihovim neslaganjem sa politikom koju predstavlja nova ustanova kulture“, ističe se u saopštenju.

Potpisnici ovog pisma ističu da je Centar za kulturu Stari Grad bio aktivna i referentna kulturna institucija u Beogradu, a Kontekst galerija, u okviru Foruma mladih, jedinstveno mesto na kulturno-umetničkoj sceni Beograda.

„Smatramo da je uništavanje Centra Stari Grad i Kontekst galerije, koji su više godina svojom kulturnom produkcijom bili regionalno i internacionalno prepoznatljivi, a radi formiranja partijske ustanove kulture ‘Parobrod’, štetno i nedopustivo. Naravno, za nas nije tajna da je ovo posledica ‘nove kulturne politike’, koja polazi od tržišta, kao mesta samoregulacije potreba za proizvodima kulture, te ostvarivanja profita od kulturne produkcije. Umetnost, međutim, nije roba na tržištu, već javno dobro i njena vrednost se ne može meriti komercijalnim uspehom. Savremena umetnost će neminovno izgubiti bitku sa isplativijim delatnostima kulturne industrije. Od Sekretarijata za kulturu, očekujemo da pokaže više sluha kada je u pitanju dalji razvoj savremene umetnosti“, navodi se u pismu.

 

 

Leave a comment